Viime kesänä hyppäsimme Jukka-mieheni kanssa 800-paikkaisen kesäravintolan yrittäjiksi. Yllättävien käänteiden kautta ravintoloitsijan uramme alkoi etätyönä. Me olimme Ranskassa ja ravintola on Hangossa. Etäyrittämiseen kuului esimerkiksi, että Hangon Casinon viralliseksi puhelinnumeroksi oli valittu kännykkänumeroni. Lounaspöydän kuvaileminen puhelimitse vaati luovuutta sanankäytössä. En ollut edes tavannut kokkejamme, saati, että olisin maistanut heidän ruokiaan.
Myös henkilökuntamme oli kovilla. Kesä aloitettiin ilman anniskelulupaa. Siis ravintolassa sai myydä ruokaa, mutta ei alkoholipitoisia juomia. Lupaviranomaisilla on tarkat vaateet, kuka saa myydä alkoholia - ruoan myynti ei ole ihan yhtä vaativa urakka. Jännitimme loppuun asti, että olisimme saanet luvan juhannukseksi, mutta aina uupui joku tärkeä todiste kykeneväisyydestämme viinan myyjiksi. Lähettelimme todistusvoimaa tilinpäätöksen kopioista alueen mittakaavakarttaan. Juhannusta juhlittiin silti Hangossa kahvin ja limun voimin. Ranskan pikkukylämme faxi- ja skannaustoimisto teki sentään kesän tilinsä Suomi-yhteydenpidollamme.
Edellinen yritäjä oli hoitanut velvoitteensa huonosti. Automaattisesti mekin jouduimme mustalle listalle. Tuntui, että tavarantoimittajille sanapari Hangon Casino oli synonyymi kankkulan kaivolle. Jouduimme asettamaan 500-10.000 euron takuumaksuja, että meille ylipäänsä suostuttiin myymään mitään. Totesimme, että moni aloitteleva yrittäjä olisi joutunut lyömään hanskat tiskiin. Jos perheen elanto olisi kiinni kesäravintolan pyörittämisestä, muutaman päivän varoitusajalla useiden tuhansien lainatarpeet kaataisivat koko yrityksen.
Hangon Casinon kiinteistön omistaa Hangon kaupunki. Meiltä vaadittiin erityishuolellisuutta, jotta saimme hyväksyttyä Casinon elintarvikehuoneistoksi - jollaiseksi se oli luokiteltu edelliset 130 vuotta. Olemme saaneet pestä viimeisen kymmenen vuoden laiminlyönnin jäljet. Siivousfirmamme arvioi, että keittiön kattoja ei oltu pesty kymmeneen vuoteen. Myös keittiön pöydän jalkojen, listojen ja pintojen ajanmukaistamisen ilo osui kohdallemme.
Halpaa vanhojen syntien poistaminen ei ole ollut. Toistaiseksi laskuja on tälle kesälle kertynyt reilu 30.000 euroa. Oluttuoppien myynneiksi muutettuna - jos yhdestä tuopista jää euro katetta - pitäisi myydä joka päivä 300 ylimääräistä tuoppia pelkkien keittiölaskujen kattamiseksi. Motivaatiotamme Casinon pyörittämiseen kysellään usein.
Anniskelulupaa varten tarvitaan siis ensin hyväksyntä elintarvikehuoneistoksi, johon kuuluu muun muassa maallikolle mystinen omavalvontasuunnitelma. Tarkka selvitys, miten hygieniataso säilyy tavaran toimitushetkestä asiakkaan lautaselle. Ohjeena on kertoa ketjusta mieluummin liikaa kuin liian vähän. Koko henkilökunnan tulee myös tutustua ja mielellään osata mapillinen näitä hygieniaohjeita. Koskaan ei voi olla riittävän varautunut vaikkapa tuholaisiin ja siksi niiden torjunnasta on hyvä kirjoittaa muutama sivu tekstiä. En koskaan lakkaa ihmettelemästä, miten ulkona kärräävät kebab-myyjät saavat toiminnalleen luvat kuntoon.
Eilen koimme työvoiton, koska Uudenmaan lääninhallitus myönsi meille pysyvän anniskeluluvan; viime kaudeksi saimme vain tilapäisen. Miten mahdamme osata aloittaa ensi kauden ilman lippujen ja lappujen täyttämistä. Jännitysnäytelmä jatkuu vielä saaristolaisravintola Fyrenin osalta, joten vielä ei ole aihetta juhlaan.
maanantai 17. toukokuuta 2010
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti